Burnout & omgaan met stress

Opgebrand zijn

Het kaarsje gaat langzaam maar ongemerkt uit.

Burnout = opgebrand zijn. Wanneer je te lang en te intensief streeft naar dingen willen bereiken vang je de signalen van emotionele en lichamelijke uitputting niet meer op.

We onderzoeken waarom je zo intensief, tot uitputtens toe, je doelen wil bereiken. Vrijwel altijd ligt daar een gebrek aan eigenwaarde aan ten grondslag.
Hoe dat ook ontstaan is, het is een illusie te denken dat je door mateloze ambitie en afhankelijkheid van waardering, het gebrek aan eigenwaarde en zelfliefde kunt opvullen.
Een burnout is confronterend en vraagt lang herstel.
Toch zie je bij veel mensen met burnout dat het vroeg of laat terug dreigt te komen.

Conclusie: de diepere lessen zijn niet geleerd... je krabbelt op en begint vanuit onbewuste gewoontevorming (conditionering) alles weer intensief en geidentificeerd te doen.

Inzicht in waar de bewijsdrang, die burnout tot gevolg heeft, leidt tot in contact komen met het gemis aan veiligheid, affectie en bevestiging in de jeugd.

Om emotioneel te overleven is de ontsnapping aan dit gemis gezocht in dingen buiten jezelf zoeken, waarmee je je kunt identificeren.

Naast inzicht ontwikkelen in deze patronen, werk ik aan het vrij laten komen van je opgelopen verdriet en pijn. M.a.w. de angst leren loslaten dat je de controle verliest. Je pantsering of masker stapje voor stapje loslaten.

Dat geeft ruimte maar vooral een manier van leven waarbij je niet meer onbewust steeds alles vasthoudt en jezelf afschermt. Wanneer je je deze levenshouding eigen maakt is dat de beste preventie tegen burnout.

TOP