Depressieve klachten

Een sluimerend gevoel van je verdrietig en teleurgesteld voelen.

Er bestaan verschillende soorten depressies. Sommige zijn aangeboren, maar de meeste ontstaan door een opeenstapeling van onverwerkt verdriet, teleurstelling in mensen en dingen die mislukt zijn.

De meeste mensen hebben een sluimerend gevoel van zich verdrietig, teleurgesteld etc. voelen, maar kunnen ermee leven door er ‘overheen’ te leven.

Wanneer je onzeker bent en je slachtoffer voelt, trek je je terug achter je pantser. Daar leef je in een mengeling van emoties en gedachten, die neerkomen op je slachtoffer voelen van omstandigheden.

Je begint de wereld wat somber te zien want je projecteert je eigen verdriet op alles wat er vanuit de buitenwereld op je af komt.

Anderen kiezen voor een vlucht naarvoren door zich te storten op heel hard werken, intensief sporten etc.

Door intensief je in van alles te storten, voel je je depressieve ondertoon niet.

Word bewust van hoe je altijd weggevlucht bent voor je gekwetstheid.

Zo zijn er verschillende onbewuste manieren van het vermijden van je depressieve klachten en je gevoelens.

Wanneer je gaat zien dat er veel weggestopt verdriet zit, mag waar je je misschien voor schaamde eindelijk loskomen. Dan kunnen dingen emotioneel een plek krijgen.

Wat ik echter essentieel voor blijvende verandering vind, is dat je het geheel van je ‘overlevings –strategieen’ gaat doorzien.

Bewustwording van hoe je altijd weggevlucht bent voor je gekwetstheid: in depressie, in verslaving of verdoving van je opgelopen pijn. Dat voorkomt dat je na de emotionele verwerking opnieuw jezelf gaat wapenen tegen kwetsbaarheid. Een depressie is zeker iets wat opgelost kan worden met de juiste hulp.

TOP